Hushållsmodern, utdöd?

"DET brukar ibland sägas att en äldre tids könsroller byggde på en sträng arbetsfördelning mellan manligt och kvinnligt, åtminstone inom medelklassen. Kanske, kanske inte. Hjältinnan i Bonniers kokbok är en historisk varelse som spränger myten. Medelklassens husmoder var både kvinna och man, siren och slaktare, Eros och Thanatos. Husmor var suverän.

Undra på att ett besynnerligt vakuum uppstår i avmaskuliniseringens tid. När det svenska köket är tömt på manliga dygder börjar vår tids husmödrar gå på jakt efter kökets förlorade manlighet.

Är det en slump att Per Morberg ger ut en kokbok med titeln ”Morberg jagar och lagar”, med geväret på axeln, dött vilt i näven och stirrig blick?

Är det en slump att Plura poserar med bar överkropp i tv-rutan, som för att kompensera för Leila Lindholms kvinnliga kanelsnurror?

Är det en slump att Jens Linder ger ut en bok med titeln ”Det glömda köket”, som talar vältaligt om förmågan att torka, grava, rimma, röka, syra, marinera, stoppa korv och annan förgäten husmorskompetens? Han visar till och med upp en död gris, visserligen från 1946, men i alla fall. Hur var det med konsten att avliva, flå och stycka? Det glömda köket är ett förträngt kök.

Husmor är död, leve Per, Plura, Jens och alla andra. Vi har fått de kökshövdingar vi förtjänar. Det är utan tvekan en fråga om civilisation. Är det också en god sak? Döm själva."


Se hela artikeln här: 
http://www.dn.se/kultur-noje/tiden-satter-kniven-i-den-goda-modern

Kan tycka att den va intressant...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback